Passion – ett resultat eller en förutsättning? I spåren av @danny_willett och The Masters

Det kan förstås bero på att jag sedan länge uppnått så kallad mogen ålder, men visst är det något speciellt med kombinationen bilåkning och P4? Söndag eftermiddag särskilt då Eric Blix förgyller tillvaron med sin sammetslena stämma i etern. Just den hår söndagen, som jag hade turen att lyssna, hade Eric Johan Lindeberg på besök. Johan har spenderat sitt liv i modebranschen och med en närmast ikonisk status är han nu tillbaka på sitt eget märke J Lindeberg. Eric undrade förstås ”varför”, bland annat eftersom Johan en gång lämnade under viss turbulens. Johans svar var lika enkelt som självklart – passion! Och det är klart att vi alla skulle skriva under på det. Lättare blir det att göra det vi ska om det sker med passion.

Samma söndag avslutas US Masters i golf och ta på sig den gröna kavajen fick Daniel Willet från England göra. När jag jobbade för det engelska golfförbundet en gång i världen kom det en dag en ung kille hem från två års collegestudier i USA. I bagaget hade han resultat som absolut placerade honom i dåtidens engelska amatörlandslag men som i jämförelse med tex Woods collegekarriär inte stod ut i någon större bemärkelse. Trots det var Willet den solklart mest framgångsrike spelaren lilla Jacksonville State University någonsin haft. Väl hemma i England vann Dan English Amateur och spelade sig in i prestigefyllda Walker Cup på sin väg mot att rankas som världens bästa amatör. Han var förstås bra, samtidigt som det fanns andra med till synes liknande förutsättningar.

Någonstans här börjar dock det intressanta. För vad händer från 2007 till 2016 som gör att någon blir Masters Champion och en annan tittar på ett lagfoto från historien och tänker att det kunde (kanske) varit jag? Johan Lindeberg har så klart en del av svaret: Passion! Samtidigt vore det naivt att tro att inte också förmåga har sin beskärda del i förklaringen. Problemet är väl bara att vi lite för ofta tror att det senare är en förutsättning för det första. Willet fick chansen att med hjälp av sin passion utveckla sin förmåga. Nog borde väl den ekvationen gå att lösa för fler?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.