Framtidens (elit-)idrott

Förra veckan samlades en stor del av den högre tjänstemannakåren i svensk idrott på Bosön. Det var distriktschefer, generalsekreterare och RF/SISU-personal och på agendan stod naturligtvis framtidsfrågorna, bland annat. RF-stämman beslutade ju i våras att starta ett strategiarbete inriktat på idrottsrörelsens framtid som i princip ska utgå ifrån de trender som kan spås i dagens samhälle. Alla är nog överens om att det inte riktigt ser ut som det en gång gjorde, då folkrörelserna växte fram och däribland våra idrottsföreningar. Hur ska då framtiden mötas?

I helgen publicerades så två tämligen spridda tankar på idrottensaffarer.se. Willy Berggren skrev om att särskilja elit- och breddidrott och Dan Persson om att det borde man genast glömma. För 20 år sedan hade jag nog hållit med Berggren i och med att jag då ofta funderade på vad alla som inte ville tävla gjorde på våra golfbanor. Idag tror jag nog mer på Persson. I alla fall i detta avseende eftersom nästan alla andra är avundsjuka på golfen.

Få är de idrotter som på allvar lyckats med Istvan Baylis (läs gärna om Long Term Athlete Development med hjälp av Google nära dig) principer om ett livslångt idrottande men med tanke på hur vårt samhälle utvecklas är det tveklöst så att potentialen finns där. Och det för fler idrotter än golf. Men ska vi klara det, och för den delen få några som vill satsa på någon form av elitidrott är det nog bra om vi inte kör slut på dem för tidigt. Tänk om det är just det som vikande medlemssiffor i tonåren vill säga oss…

En reaktion på ”Framtidens (elit-)idrott

 1. Framtidens (Elit) idrott.

  Jag jobbar som PGA utbildad tränare och har många års erfarenhet kring Golfen och satsningar.
  Det jag kan bidra med och gärna vill föreläsa om är mina erfarenheter. Det finns kanske inga riktiga sanningar att så här är det och bör vara. Men mina egna sanningar plockade från arbets och idrottslivet finns klara.

  Nr1. Ordet Elit används alltför ofta. Det är nog viktigt att sätta sig ner och förklara vad Elit står för på klubbnivå, distriktsnivå och region&nationellt.
  2. Min erfarenhet inom golfen är att utveckling kan både ske i tidig ålder till riktigt bra nivå och för en del kommer det högre upp i åldern. Den stora skillnaden mot många andra sporter är att du tillåts på de flesta arenor utvecklats i din ålder till 21 år om du har viljan, slitet och glöden i dig. Det finns många exempel där vi lagt en stor satsning för de som har en uppförsbacke runt 15-17 år men som blomstrat ut som 20-21 åring. Visst det är då många år utan inblandning i landslagstrupper, men det går att utvecklas till Elit och professionell i åldern 21-28. Golfen är unik där.
  3:. Fortsätta att erbjuda nybörjarträninf för ungdommar. Själv började jag i 5 klass 1987 och det gick det också. Ser idag nä jag är iväg med vår son 6 år och blir 7 i slutet av oktober att är han inte med i olika lagsporter nu finns inga nybörjarkurser/ träningar att gå. Antingen är man med från väldigt tidig ålder eller inte. Där är golfen och säkert också fler individuella sporter öppna för nybörjare. Tänk om man i alla idrotter hade som krav som idrottsförening att alltid erbjuda någon form av nybörjarkurs upp till ungdomsåren. Helt säker då på att fler sportar i framtiden och fler som får bra hälsa. Idrotterna skulle också få möjlighet att bli större.
  Det finns alltid problem per idag med tillgång till hallar/ arenor mm. Men om vi skulle se lösningar hur skulle vi göra då. Ställa sig den frågan.
  4- Elit och bredd hör ihopp. Att åka på ett så kallat elit läger är bra, men alltid bra att jobba med både bredd och Elit på läger för teamet känsla, miljöarbete. Tänk vad viktigt det är att de yngre får bra förebilder.
  5. Säkerställa värderingar. Så lätt att när man/ spelare kommer med i landslag/ idrottsgymnasium att en del tappar fotfästet. Tror att det är viktigt med klubbkänslan. Att se sin roll, ok jag hsr blivit riktigt bra, men jag fortsätter vara trevlig och bete mig föredömmligt.
  6. Ur bredd skapas förutsättningar till Elit,
  7. Ha kul på vägen oavsett om pappor och mammor tycker att lek och kul inte hör ihopp med professionell elitträning. En mix är bra.
  8. Det finns många tankar runt detta. Viktigt att ledare & tränare i öppet och större konferanser i plenum få möjlighet att dela med sig.

  / Johan som vill jobba med personlig utveckling genom tydliga värderingar som gemenskap, glädje, uppmuntran och ärlighet i sin idrott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.