En torsdag i januari

Blågult i Scandinavium

En helt vanlig torsdag i januari kan vara mörk, regnig och utan större glädjeämnen där man känner sig så där trött och grå som bara vi här uppe i Norden kan göra, efter att inte ha sett solen på flera månvarv. Precis så var den här dagen i Göteborg också. Men, inne i Scandinavium, och i anslutning till, var det som om ett helt annat tillstånd hade spridit sig. Det var fest och det var kul. Och det var blågult!

Sveriges herrar inledde VM på hemmaplan och Henrik Jonsson, som var en av de som gjorde sitt bästa för att höja temperaturen, menade att handbollen nu befann sig i sin huvudstad. Läktarna var fullbesatta, barnen glada och de vuxna förväntansfulla. Hotellen och restaurangerna i Göteborg levererade på högvarv. Många var glada!

Vi som gillar elitidrott vill gärna tro att det är bra för Sverige med evenemang och idrottsliga framgångar. Och detta, visar det sig nu ännu en gång, är inte helt ogrundat. I Storbritannien släpptes just en rapport som tittat på den ekonomiska och sociala nyttan med idrottsevenemang. Enligt rapporten tycker 70% av britterna att de blir gladare av att se och/eller gå på idrottsevenemang. Fyra av fem menar också att de är stolta över att Storbritannien är värd för stora mästerskap. Rent ekonomiskt levererade 12 evenemang i 25 städer sex pund tillbaka i värde på varje satsat pund, bland annat i form av 1600 jobb under 2022.

På idrottsarenan vann britter 315 medaljer i de evenemang som ägde rum på hemmaplan. En av de mest uppmärksammade var ”The Lionesses” som tog hem guldet i fotbolls-EM. En bidragande orsak till de många medaljerna var förstås att ett av mästerskapen var the Commonwealth Games, som är nästan lika stort som ett OS.

Så vad gömmer sig bakom denna framgångssaga? Ja, till exempel en väldigt medveten kalkyl med tillhörande strategi. Stora evenemang bringar intäkter till landet. Alltså satsar man pengar för att ”vinna hem” mästerskap. Idrottsliga framgångar gör tävlingarna roligare för hemmapubliken. Alltså satsar man resurser för att stödja idrottslig utveckling. Glada invånare tycker att landet är bättre att leva i. Alltså sluter man cirkeln och satsar skattebetalarnas pengar. Så enkelt kan det faktiskt vara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.