Yes, it’s time to Change the Game!

Denna lördag i september gör jag en utflykt till Umeå där den årliga aktiviteten Change the Game äger rum. Det är folkfest med barn och vuxna som provar på mängder av idrotter, lyssnar på peppande föredrag och rör sig runt i det så kallade Rörelseriket. Change the Game är ett äkta samverkansprojekt där ett fastighetsbolag, kommunen, universitetet samt idrotts- och studieförbundet utifrån sina olika roller gör sitt bästa för att skapa förutsättningar för en rörelserik tillvaro för barn, unga och vuxna.

Efter ett par inledande år med samverkan med det lokala idrottslivet har Change the Game nu funnit sin plattform i begreppet Physical Literacy. Den främste företrädaren för detta begrepp, Dean Kriellaars, är flitig besökare både i Västerbotten och ett antal andra distrikt och städer runt landet. Deans huvudbudskap är att ”it takes a community to raise a physically literate child”. På svenska finns ingen klockren översättning till ”physical literacy”. Ett sätt är att jämställa det med annan ”literacy”, som exempel läsförståelse. Då är det logiskt att den fysiska varianten handlar om rörelseförståelse.

I Umeå var man tidig med att prata om ett annat begrepp, rörelserikedom. Det krävs med andra ord ett samhälle för att fostra ett rörelserikt barn. Därmed är det helt nödvändigt att skola, bygg- och fastighetsintressenter, kommun, idrottsföreningar och familj samverkar för att tillse att tillgänglighet för rörelse finns under stor del av dygnet. Det arbetet pågår för fullt i Umeå som fullkomligen sprudlar av aktivitet. Dessutom är utrullningen planerad för ytterligare platser över landet. Det finns helt enkelt hopp!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.