Det är tid att säga stopp!

Det är dags att lämna Visby och Almedalen för denna gång. Som vanligt är det många intryck att summera och bearbeta. Eftersom det är Match (med väldigt stort M) på lördag reflekterar jag över fotbollens roll i Almedalen. Jag inledde veckan med ett besök hos Svenska Spel där temat var huruvida jämställd sponsring är en utopi eller ett högst relevant mål. Här deltog bland andra Shanga Aziz från Locker Room Talk. Locker Room Talk är organisationen som drar landet runt för att prata med unga pojkar om snacket i omklädningsrummet. Ambitionen är helt enkelt att #stoppaskitsnacket och Jimmy Durmaz är en av förebilderna. Shangas budskap är enkelt: börja samtalet tidigt och inför nolltolerans. Hjälps åt att sätta stopp.

Jag tänker på detta när jag läser en kompis inlägg på Facebook med anledning av VM:s kanske mest omdiskuterade fråga. Filmningar och överdrifter som spelarna hoppas ska resultera i åtgärd från domaren. Min kompis recept för att få bort detta är lika enkelt som Locker Room Talks recept. Börja samtalet tidigt och inför nolltolerans. På VM-nivå menar min kompis borde media föra detta samtal mycket tydligare:
– varför filmar du?
– är inte skaderisken stor om du rullar några varv extra?
– det ser patetiskt ut när du faller vid minsta kontakt. Är det ett mål att framstå som svag?

Nog kan jag tro att frågor som dessa skulle lägga grund för en intressant diskussion.

I Almedalen medverkar jag i panelen i ett seminarium som Malmö FF arrangerar. Det handlar om samhällsinsatser och värdegrund. Ett fantastiskt arbete som MFF gör som påverkar hela Malmö och stora delar av Skåne diskuteras. Genom fotbollen räddas många kvar i skolgång och stimuleras att klara av sin utbildning.
Mot slutet av seminariet kan jag dock inte hålla mig. Vi pratar värdegrund och i denna är rent spel en av grundfundamenten. Om MFF, och andra idrottsföreningar är lojala med sin värdegrund inför man från början nolltolerans mot alla former av orent spel. Och självklart ser man till att det gäller även lagen i högsta serien. Det går inte att kalla sig värderingsstyrd och sedan kompromissa med värdegrunden för att nå resultat. Med detta använder vi idrotten för att utveckla människor. På det vinner idrotten, som blir bättre och samhället, som får människor som vet att regler finns för att följas.

Och någonstans längre fram kanske det också resulterar i ett herrfotbolls-VM som min kompis kan uppskatta ännu mer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.