Blir 2018 året då den moderna föreningen visar sig?

Det gamla året ska strax lägga sig att dö och som vanligt summeras det inom alla tänkbara områden. Återigen tycks det ha varit ett händelserikt år och idrottsåret utgör inget undantag. När jag tillsammans med övriga jurymedlemmar skulle nominera till Idrottsgalans olika kategorier var utan tvekan Årets kvinnliga idrottare den svåraste kvartett att finna. Samtidigt är det kanske herridrottens revansch att härförare Grankvist lyckades föra sina mannar, på bragdartat sätt, till VM i Ryssland nästa sommar. Att framställa idrottens kamp som en match mellan herr och dam, eller som konkurrens idrotter emellan är dock allt för futtigt. Häromdagen läste jag av en händelse ett utdrag ur RF:s förre ordförandes, Karin Mattsson-Weijbers, inledningstal till RF-stämman 2015. Hon talade just om att kampen aldrig kan stå mellan SF, eller mellan RF och SF, utan mellan idrotten och det alltmer utbredda stillasittandet. Och den kampen, den har nog tyvärr aldrig varit svårare.

Då Karin talade 2015 och idrottsrörelsen beslutade om sina övergripande mål och framtida strategi gjordes det mot en bakgrund där ett antal trender kunde siktas. Sedan dess har hastigheten i globalisering, urbanisering och digitalisering knappast minskat. Tvärtom. Inom idrotten är det de stora varumärkena, klubbarna, i de kommersiellt gångbara idrottena som breder ut sig, globalt, digitalt och kopplat till urbana miljöer. Det är kanske läge att därmed reflektera över hur länge det är intressant att tävla som nationer i olika sammanhang.

För individen, och kanske för folkhälsan, talades det ett tag om hur Pokemon Go med hjälp av ”augmented reality” (AR) och snillrika belöningslösningar skulle vara en viktig del i kampen mot inaktivitet. Då puckeln för den aktiviteten tycks nådd funderar jag på vad som sedan ska komma. Jag letar nätet runt efter exempel på kombinationen idrott och AR och finner mängder av olika varianter som ska höja publik- eller fansupplevelsen. Men inget där AR är en del av den egna idrottsaktiviteten. Så blir 2018 året då FC Barcelona slår sig ihop med King, Niantic eller någon annan, och utvecklar det spel som gör att varje kille och tjej får upplevelsen av att faktiskt vara MED i Barcelona oavsett om man lirar på Camp Nou eller gatan hemmavid? Kanske är det först då vi får svaret på vad den verkligt moderna föreningen egentligen är.

Gott Nytt och garanterat omvälvande År!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.