En modern folkrörelse i #MH2016

Så där ja. Då är även jag del i rörelsen som tagit Sverige med storm. Det tog ungefär sex sekunder och med några telefontryck hade jag bidragit till den goda sak som Musikhjälpen varje år drar ett sådant lass till. Denna gång barns rätt och möjligheter att gå i skolan. Jag talar förstås om ”Med kärlek från Hofors”, den digitala insamlingsbössan som slagit alla tidigare rekord i Musikhjälpens historia. Det är inte varje dag som just Hofors får så mycket god press och det är säkerligen heller inte varje vecka som ett sådant engagemang föds ens i denna strävsamma lilla kommun. Säkert är det gott om ortsbor i exil, som jag, som gärna gör vad vi kan (vilket i jämförelse är löjligt lite) för att bidra, även om vi är långt från de cykelturer, lätta att följa via Youtube,  till Örebro eller löpturer i blöja som andra ägnat sig åt. Över 650 000 kronor som redan kommit, då detta skrivs, in tyder på en spridning långt utanför de 7000 som bor i Hofors (9500 i kommunen) men framför allt pekar det på ett engagemang som många sedan länge trott var svunnet. En modern folkrörelse helt enkelt.

Så vad är receptet? Kanske är det lika enkelt som klassiskt. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Och utan tvekan behövs det några som gör litet mer. Kommer med idén, hittar kommunikationsvägarna, sprider visionen, delar glädjen och låter engagemanget smitta. Vägarna till detta idag är oändliga och framför allt gränslösa. Folkrörelsen 2.0. Tiden är kommen. Folket bygger landet sjöng Lundell. Det är svårt att inte hålla med. Titta bara på Hofors intåg i buren på torget i Örebro.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.