En lektion i talangledarskap

Jag bläddrar igenom helgens twitterflöde på söndagskvällen och när jag kommer till golfspelaren Nick Doughertys tweet från St Andrews där han just slagit sitt sista slag i veckans Europatourtävling får jag nästan en tår i ögat. Nick Dougherty är numera före detta golfspelare eftersom hans meddelande från golfens hemstad handlar om att han nu går vidare i livet för att istället kommentera tv, dock fortsatt inom golf. Nicks sorti från tävlingsgolfen kommer inte att röna några jätterubriker. Trots det har han vunnit på touren. Tre gånger till och med. Men i relation till de förväntningar, eller kanske förhoppningar, som Doughertys entré i tävlingsgolfens finrum en gång väckte får nog detta ses som ett ganska blekt facit.

Jag minns första gången jag stötte på Nick Dougherty. Då var han runt sexton år, slog golfslag som få ens kunde drömma om, dessutom med en variation och känsla som sällan skådades bland dåtidens Leadbetter-skolade svingar, och i tillägg till detta såg han ut som en ung James Bond. Varje spelaragents dröm med andra ord!

Så vad hände längs vägen? Ja, det är här mitt öga tåras. I en tweet under helgen får Nick frågan om han fått en chans till, att göra allt en gång till, skulle han då ha gjort något annorlunda? Nick Dougherty svarar att han ”skulle ha litat på sitt spel mera och letat efter svar inom sig”. Ouch! Se där, en alldeles gratis lektion för alla tränare och ledare att ta till sig av!

2 reaktioner på ”En lektion i talangledarskap

  1. Hans väg från supertalangen till segrar och raset är en läxa för alla. Det tragiska är att det inte lyfts fram. Vad hände? Vem gjorde vad? Varför? I vilket läge i hans karriär? Tog någon ansvar? Etc etc…
    Då först kommer fler att förstå sin roll som ledare och tränare.

  2. Bra skrivet Peter! Hur många elitgolfspelare blir bättre av att göra genomgripande förändringar i sin teknik? Om samma spelare skjuter 65 ena dagen och 75 andra dagen i samma väderleksförhållanden beror det på tekniken? Alla spelare från Nordea Tour-nivå kan slå perfekta slag. Frågan är bara hur bra eller dåliga deras missar är. Spelare världstoppen missar bättre än spelare på Nordea Tour – det är skillnaden. Sitter det i tekniken, fysiken eller i huvudet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.