Midsommar, sill och Brexitvarning

På torsdag, när vi som bäst börjar fundera på vilken sill som smakar bäst till färskpotatisen, går britterna till röstningslokalerna för att ta ställning till huruvida Storbritannien ska stanna i den Europeiska gemenskapen (EU) eller vandra vidare på egen hand in i framtiden. Idag verkar det helt omöjligt att förutsäga hur det kommer att gå. Kampen mellan Brexit (lämna) och Bremain (stanna) ser ut att avgöras vid mållinjen. Det fruktansvärda mordet på parlamentsledamoten Jo Cox gjorde att kampanjerna tillfälligt stannade av men i övrigt är orden från båda sidor både hårda och tämligen svepande. En del i problematiken är förstås att ingen av sidorna har möjligheten att tydligt peka på vad effekten kommer att bli. Brexitanhängarna spelar främst på känslor (läs invandring) medan Bremain försöker använda siffror, ekonomi och till synes rationella argument.

Mitt i detta pågår herrarnas fotbolls-EM i centrum av ett Europa i mer eller mindre uppror. Kanske är det värt att stilla undra om idrotten har någon betydelse? Är tävlingssystemen utformade efter den tid som råder eller efter en historia som alltmer justeras? Är det till exempel självklart att det i framtiden är nationer som ställs mot varandra då det ska avgöras europamästerskap? En spaning som framkommer emellanåt är att det gamla stamsamhället är på väg tillbaka. Skillnaden är att vi i globaliseringens och digitaliseringens kölvatten fått möjligheter att knyta nära samband med människor som delar våra intressen och värderingar oavsett var i världen vi befinner oss. Nationsgränser spås därmed alltmer ha spelat ut sin rätt för att ersättas av städer eller helt enkelt gigantiska communities utan egentlig geografisk hemvist. Det skulle till stor del kunna förklara Champions Leagues framgång. Och i det perspektivet är ju nuvarande europamästerskap faktisk en direkt motats där ursprung, eller i alla fall medborgarskap avgör vem som ska spela med, och mot, vem. Och har i så fall ett eventuellt Brexit någon betydelse? Ja, den som hoppas på en framtid med starkare landslag från ”the Home Nations” kan förstås lockas av att några av de över 400 européer (och som alltså inte är britter…) som spelar ligafotboll i Storbritannien får lämna plats åt inhemska spelare. Med andra ord bör nog vänner av Bremain hoppas att England slår Slovakien ikväll!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.