Veta vad man vill – och ta konsekvenserna av det

Under fredagen var jag på klassisk mark. Twickenham – home of England rugby. Tack vare ett EU projekt är vi några från RF som har möjlighet att besöka liknande organisationer i andra länder. Huvuddelen av mitt besök i England ska ägnas åt UK Sport men när jag ändå är där ska jag också titta in hos några andra. RFU och RF är ju misstänkt lika, och man kan undra om det gäller flera områden än bokstäverna. Jag träffar en gammal kollega från min tid hos England Golf som numera är utvecklingsansvarig för en del av rugbyn. RFU är svindlande 600 anställda. Och det är klart, fyller man den där stadion med 90 000 personer några gånger om året, då har man nog råd med det.

Under en del av vårt samtal landar vi på området ”drop off”, någonstans i åldrarna 14-24. Här har Sport England, som är den organisation som främst har att göra med breddidrotten, fått sitt största uppdrag från regeringen. Se till att medlemssiffror och deltagarsiffror stiger i detta spann. För att klara det stöttar man förbund som kan visa utveckling i sitt arbete. Även rugbyn har stöd från Sport England och försöker komma på lösningen som ska få människor att spela rugby i dessa åldrar. De har gjort omfattande research bland avhoppade spelare och beskedet är tydligt. Inte vanlig rugby eftersom ingen vill komma till jobbet på måndagen blåslagen. Och den variant av touch rugby (tänk svansleken från skolgympan) som spelas bland barn går bort då den är för mesig, i alla fall för den som spelat på riktigt. Något mitt emellan behövs och frågan är bara vad. Förmodligen finns svaret bland de som träffas runt en äggformad boll i Hyde Park. De ser i alla fall ut att ha hur kul som helst.

Jag tänker på mig själv och några kamrater i Björkhagens Golfklubb. Vi skulle spela den geniala Stockholmsserien. Inte vanlig tävlingsgolf för ingen av oss har tid att träna. Inte en vanlig klubbtävling då det är för mesigt för den som spelat på riktigt. Utan något mitt emellan. Då kom meddelandet från Stockholms Golfdistriktsförbund – för att vara med måste man ha ett EGA tävlingshandicap. Vem 17 har tid att skaffa sig det? ”Unintended consequences” säger min kompis från rugbyn. Mmmmm säger jag, men någon golf, det blir det inte!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.