Med idrotten som laboratorium

För Riksidrottsförbundets räkning sitter jag i styrelsen för Centrum för Idrottsforskning. Förra veckan gjorde styrelsen en utflykt till Göteborg (ja, för mig var det en utflykt men det finns faktiskt styrelsemedlemmar också från västkusten!) för att titta på den idrottsrelaterade forskning som bedrivs på Göteborgs Universitet och på Chalmers Tekniska Högskola. Den är både omfattande och imponerande! Jag fascineras främst av forskarna på Chalmers. De på GU har ändå ett något längre förflutet vad gäller relationen till idrott. På Chalmers finns (gissar jag…) några av Sveriges mest framstående forskare inom bland annat teknologi, fysik och maskinteknik. Idrotten vill ju ofta hävda att en av dess unikum är att den skär på tvären genom allt; samhällsklasser, kulturer, religioner och världsåskådningar. Forskning och utbildning är inget annorlunda. Också Chalmers är fullt av idrottsfrälsta. Och när forskare som normalt funderar över hur man utvecklar fordonsindustrin eller på bästa sätt placerar en raket på månen får ägna sig en stund åt sitt andra stora intresse, ja då händer det intressanta saker för idrotten. Plåster och EKG mätning för hästar, krockkuddar i skorna på skadade höjdhoppare eller ny teknik i starten i simning. Bara för att nämna några…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.