En gammal idé i en ny tid?

”It’s beginning to look a lot like Christmas.”

Jag har nynnat på denna ett tag nu. Meredith Wilson från 1951 berättar Wikipedia för mig, är upphovsmannens namn. Kanske skrev han den när han satt på Grand Hotel i Yarmouth säger historien. Det är knappast därifrån jag känner igen låten men bättre textrad i dessa tider finns väl knappast. När jag läser litet mera ingående om dess historia upptäcker jag att den i nutid förekommit flera gånger – i reklam. 2007 lånade Argos den och 2008 var det Asdas tur. Båda säkerligen rätt ofta förekommande i brittisk tv på den tiden. Och ja, jag såg en del brittisk tv dessa år så säkert är jag ytterligare ett exempel på reklamens sublima effekter.

Under en svensk tv-kväll med den där ”kommersiella public service” kanalen får man utan tvekan sin beskärda del av reklam. En återkommande i år heter boozt.com. Märkeskläder på nätet. Någon som kommer ihåg boo.com? Misstänkt likt varumärke, mer eller mindre identisk affärsidé och tidsåldrar ifrån varandra. Boo.com var företaget som i slutet av förra seklet (ni vet, det så kallade 90-talet) tog världen och dess investerare med storm. Det slutade precis in på 2000 med skulder på smått ofattbara 178 miljoner pund.

Snart är det nytt år igen och frågan är vilka bra idéer som kommer att gå i stöpet bara för att tiden inte är mogen. Svensk idrott går in i sitt viktigaste arbete, kanske någonsin, det så kallade strategiarbetet. I princip handlar det om att vitalisera en gammal idé (idrottsföreningen) så att den på allvar fungerar i nutid. Ett slags tvärtom mot boo.com alltså. Det finns utan tvekan de som anser att tiden är mogen, men att idén sedan länge snarast är övermogen. Hur det går lär vi få veta i framtiden men hur som helst kommer det få stor betydelse för den idrott vi ska utöva framöver.

Med detta önskas en God Jul och ett Gott Nytt År!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.