Elitidrottare – vem eller vad?

När jag skriver mina blogginlägg är det ofta som ett resultat av en resa, ett besök eller bara något annat intryck som fått mig att reflektera. Tveklöst är inspirationen lättare att hitta i en varierad och händelserik tillvaro än i den så berömda vardagslunken. Cykel fram och tillbaka till jobbet och en heldag på kontoret sprudlar inte direkt av fantasi. Men nu har det hänt!

RF gör varje år en enkät kring svenska folkets motionsvanor och kopplat till den kommer vi att prata om hurivida det är intressant att få reda på hur många elitidrottare som finns i Sverige. Det går ju naturligtvis att undersöka detta genom att fråga specialförbunden. Vi brukar räkna någonstans runt 2500 landslagsidrottare. Men är man elitidrottare för att man är landslagsaktiv? Och måste man vara landslagsaktiv för att vara elitidrottare? Definitionen är inte helt enkel och så klart en anledning till att RF avstår att i ord klargöra vad en elitidrottare är. Det är helt enkelt olika i olika idrotter och respektive idrott får göra sin egen avgränsning.

På cykeln imorse väcks jag av en diskussion mellan två cykelkollegor vid ett rödljus. Samtalet handlar om hur tufft man kan cykelpendla till jobbet för att ändå orka med träningen på kvällen. Båda har gott om silver i håret men stillsamt undrar jag vad de, i en enkät om sina motionsvanor, skulle svara på frågan – är du aktiv elitidrottare???

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.