I gränslandet

Den första fulla veckan av april är helig för många golfare. Det är då magnolian blommar som allra vackrast och rhododendrons färger lyser som allra klarast i TV-bilderna från Augusta. Årets första så kallade major går av stapeln på herrsidan. Under alla mina år i golf lyckades jag aldrig ta mig nerför Magnolia Drive, upp mot det vita klubbhuset och ut på de böljande fairways som är så mytomspunna. Men, även svensk TV följer ju faktiskt tävlingen riktigt bra så jag håller till godo med det.

Ett Masters passerar sällan utan en riktig snackis och i år lär denna utan tvekan bli Tiger Woods eventuella regelbrott. I morse kom beskedet att han inte diskas, med motiveringen att han själv inte kan ha insett brottet då det begicks. Det regeltillägget är nytt och har skapats för att tv-bilder av idag avslöjar mer än vad spelaren själv har möjlighet att se/upptäcka/bedöma. Under lång tid kommer det dock att diskuteras om detta beslut var riktigt. Woods säger ju faktiskt själv att han medvetet droppade 2 yards ifrån den punkt där han senast slog. Reglerna mrnar att slaget ska spelas (så nära den punkt man senast slog från som möjligt). För de flesta av oss har 2 yards ingen som helst betydelse eftersom vi inte har en susning om hur man kontrollerar bollen med sådan exakthet. För Woods är det möjligt att det gör skillnad dock. Likt Bernhard Langer som en gång undrade om måttet han fått var från bak- eller framkant på sprinklerlocket (som är ungefär 1,5dm i diameter…). Den ende som vet detta är Woods själv. Om han håller golfens ideal i första rummet har han också svaret på om han ska spela vidare eller ej.

Läs en utmärkt redogörelse från The Guardian

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.